Izveštaj sa desete sednice Skupštine grada Beograda

Deseta sednica Skupštine grada Beograda održana je 20. juna 2023. godine.

Pred samu sednicu šef odborničke grupe Dobrica Veselinović izjavio je da Beogradu treba promena, da su mu potrebni vanredni izbori i dodao da ne zna zašto se gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić “toga plaši i krije” kada je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da “izbore možemo da imamo kad god želimo”.
“U centru Beograda, na Vračaru i u Mladenovcu su se desila masovna ubistva, a mi nismo imali nikakav odgovor od grada. Imali smo blago skandalozne izjave gradonačelnika”, rekao je Veselinović.

Na sednici Skupštine se međutim puno više govorilo o novim rebalansima budžeta, usvajali su se novi urbanistički planovi i raspravljalo se o novim spomenicima, a odluke o imenovanju direktora ustanova i školskih odbora opet su se donosile po skraćenom postupku, bez rasprave i konkursa.

Iz gradskog budžeta za održavanje zelenih površina u Beogradu na vodi izdvojeno je 35 miliona dinara, a za te potrebe Gradsko zelenilo će zaposliti 15 radnika. Veselinović je ocenio da će gradska vlast učiniti sve da pokaže kako sa novim rebalansom dobijamo razvojni budžet i da se investicije dešavaju u svim oblastima grada.On je na konferenciji za novinare kazao da su analizirajući više sektora, odbornici “Moramo – Za dobar grad” došli do informacija da je za vodosnadbevanje i kanalizaciju, kao i za domen stanovanja bužet smanjen, a da za socijalno stanovanje nisu predviđena sredstva. Dodao je da se finansiranje gradskih domova zdravlja i ambulanti “ukida”, kao i da je priča o besplatnim vrtićima i bazenima “bacanje peska u oči”.

Odbornik “Moramo – Za dobar grad” Dušan Pavlović ocenio je da promene u sistemu javnog gradskog prevoza koje je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, neće poboljšati kvalitet i usluge prevoza, već da će ga “dodatno degradirati”. On je ocenio da je kvalitet gradskog prevoza opao i naveo da su građani izgubili mogućnost praćenja kretanja vozila, kao i da u njima više ne postoji zvučne signalizacije stanice koja se približava. “Veliki problem jeste i samo praćenje kretanja autobusa, do sada se to radilo GPS sistemom, a sada dispečer ručno beleži polazak i dolazak autobusa, što znači da smo se vratili 20 godina unazad”, kazao je Pavlović.

Još jedna od rasprava tokom ove sednice vodila se povodom podizanja spomenika Tomi Zdravkoviću. Odbornici i odbornice “Za dobar grad” pohvalili su ovu ideju, ali su osudili način na koji se dolazi novih spomenika, rad komisije koja je za to zadužena, kao i ponovno osnivanje odbora za spomenik bez ikakvih zakonom predviđenih konkursa.

Usvojen je novi plan za Višnjicu i Višnjičku banju protiv kojeg su građani i građanke okupljeni oko pokreta Ne davimo Beograd podneli predlog o ukidanju odluke o gradnji. Naša odbornica Anđela Ruvidić kritikovala je ovaj plan izgradnje na klizištu koji će dovesti u opasnost mnoge građane i građanke na teritoriji opštine Palilula.

Materijale sa desete sednice Skupštine grada Beograda možete pogledati OVDE.

U nastavku teksta su govori naših odbornika i odbornica: