Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

“Predstavnici vlasti su u defanzivi i to po prvi put, i ne umeju da se ponašaju u defanizivi. Vuku jako pogrešne poteze, šalju histerične poruke” rekao je u emisiji Iza vesti Branislav Dimitrijević, član Saveta za kulturu ispred koalicije Moramo u Skupštini grada Beograda.

On je rekao da bi jedina sudbinski važna odluka koju bi Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u svom obraćanju mogli da saopšte da prihvataju zahteve protesta.

„Ako to izgovore, onda bismo mogli da kažemo da je to – sudbinska odluka. To je jedina sudbinska odluka koja bi nas mogla da zanima i da želimo da je čujemo, od toga neće biti ništa, ali se stvari menjaju“, naveo je Dimitrijević.

„Protesti su već doneli određenog uspeha i to su građani prepoznali. Zahtevi su vrlo jasni i precizni. Razni misle da treba da se prošire, ja mislim da je jako važno da vlast padne na izborima, i da bi bio loš bilo koji drugi scenario. A da bi bili sazvani izbori, ovi zahtevi moraju da se ispune. Ne možete imati izbore sa Pinkom i Hepijem i ovakvim REM-om“, ocenjuje on.

Upitan o događaju kada je po završetku skupštinske sednice bivši poslanik Srpske napredne stranke Janko Langura verbalno napao poslanika Radomira Lazovića, gost N1 je rekao da taj događaj govori o upravo razlozima zbog kojih protesti postoje.

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

„Ja sam duboko ubeđen da je početak kraja ove vlasti krenuo sa ovim protestima, i jako se plašim šta je sve u stanju ta vlast da uradi da se održi. Videćemo još različite dramatične događaje, plašim se, zato moramo da se udružimo zajedno jer je sada jasno odakle taj problem seže“, istakao je on.

Dimitrijević je kazao da veliki deo društva živi u kolektivnoj hipnozi, ali da se u proteklih nekoliko meseci mnogo stvari promenilo.