Dobrica Veselinović raskrinkao Vučićevu bajku o 455 novih vrtića u Beogradu: „Slagali ste, kao i mnogo puta do sada“

Šef odborničke grupe Moramo – Za dobar grad iz redova Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović stavku po stavku raskrinkao je izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Prva i njegovu izjavu da je Beograd dobio 455 novih vrtića.

.

„Danas je predsednik Aleksandar Vučić kao i mnogo puta do sada slagao i obmanuo ljude. Hajde da vidimo šta je zapravo istina“, napisao je na početku raskrinkavanja Dobrica Veselinović.

Zatim je usledio čitav niz. Niz možete pogledati ovde.

„Ovaka velika ekspanzija pokazuje da je biti vlasnik privatnog vrtića postao veoma lukrativan biznis. Na ovom grafikonu možete videti iznos subvencija koje grad Beograd odvaja za privatne vrtiće. Izvor: Završni račun grada Beograd

„Ukupni izdaci za predškolsko vaspitanje u 2022. godini iznosili su 21 milijardu dinara. Posle javnog saobraćaja, ovo je druga najveća stavka u budžetu grada. Od uvođenja subvencija za privatne vrtiće, iznos za subvencije je porastao sa 172 miliona dinara na 5 milijardi dinara. Da bi grad izgradio jedan vrtić za oko 200 dece u proseku je potrebno 1,5 miliona evra. To znači da smo za troškove subvencionisanja privatnih vrtića mogli da izgradimo minimum 20 novih vrtića u Beogradu ili da obezbedimo preko 3.000 novih mesta u našim, državnim vrtićima. No, za poslednjiih pet godina vlast SNSa i SPSa je izgradila samo 5 vrtića – što je u potpunoj suprotnosti sa obećanjima koja se nižu godinama“, naveo je dalje Veselinović i dodao ilustracije radi da je samo tokom prošle predizborne kampanje bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić obećao izgradnju 15 novih vrtića. Godinu dana od tih obećanja grad Beograd je dobio nula (0) novih vrtića.

„Da ne bude zabune, trenutno subvencionisanje privatnih vrtića je nužno i predstavlja interventnu meru kako bi mogli da smestimo decu u vrtiće, ali mene je uvek više morilo pitanje – kako to možemo da promenimo i kako da ostavimo budućim generacijama dobru javnu infrastrukturu? Dobru javnu infrastrukturu koja će omogućiti da svako dete ima garantovano mesto u našem, gradskom vrtiću. A to i nije toliko teško. Potrebna je politička volja i rešenost da se radi u javnom interesu. Zato plan #ZaDobarGrad kaže – obezbediti dobar gradski, državni vrtić svakom detetu! Vrtić koji mora da svoj deci pruži prostor za istraživanje i učenje, prostor za rast i razvoj u zdravoj i podsticajnoj sredini. I da, to možemo uraditi tako što umesto subvencionisanja privatnih vrtića grad intenzivno i ozbiljno krene da ulaže u obnavljanje i izgradnju novih državnih vrtića koji će biti vrhunskog kvaliteta i biti dostupni svima“, napisao je Veselinović i zaključio:

„Zato Aleksandre Vučiću prestanite da obmanjujete javnost, spremite se lepo, pokažite prave brojke i priznajte da je vaša politika politika privatizacije i presipanja javnih sredstava u privatne džepove. I vidite sa vašim gradonačelnikom zašto ne sme na izbore, koje evo opet tražimo“, zaključio je Veselinović“.

Preuzeto sa Nova.rs