Marušić Jablanović (Moramo): U Bulevaru despota Stefana nije se desio običan požar, već hemijski akcident

U požaru koji se dogodio 6. novembra u napuštenoj zgradi u Bulevaru despota Stefana izgoreo je zadnji sprat, a hemikalije su i dalje rasute i dostupne svakome.

.

Doktorka Milica Marušić Jablanović, gradska odbornica koalicije Moramo, izjavila je za FoNet da se u Bulevaru despota Stefana nije desio običan požar, već da se dogodio hemijski akcident.

„Povodom požara koji je iz nepoznatog razloga izbio u ulici Bulevar despota Stefana moramo da upozorimo javnost da se u tim napuštenim zgradama nije desio običan požar, već da je to hemijski akcident koji su nadležni zataškali“. rekla je ona.

Jablanović je dodala da ije u pitanju bilo kakav požar, već „ekološka bomba“.

„Još uvek se u nizu zgrada nalaze opasne materije, koje pripadaju nekadašnjoj ICN Galenika. Pošto nadležni nisu reagovali i uklonili opasne materije, nisu obavestili građane na opasnost, Ekološki ustanak i stranka Zajedno preuzimaju na sebe obavezu da obaveste građane o opasnosti i da pozovu nadležne da hitno uklone opasni otpad iz napuštenih zgrada, te da ga deponiju na propisani način“, rekla je Jablanović.

Ona je podsetila da je Grad bio dužan da angažuje ekotoksikološke jedinice da izvedu analizu i da izvesti stanovnike tog dela grada o tome kakve su materije prisutne u vazduhu, koje mere treba preduzeti da bi se ljudi zaštitili, i da li je bilo neophodno nositi zaštitne maske i zatvarati prozore.

„Insistiramo na hitnom rešavanju problema opasnog otpada na ovoj centralnoj gradskoj lokaciji, zahtevamo da se odgovorni procesuiraju“, zaključila je Jablanobić.