Izveštaj sa osme sednice Skupštine grada Beograda

I u okviru osme sednice Skupštine grada Beograda nastavljeni su trendovi investitorskog urbanizma. Usvojeno je 11 planova za detaljnu regulaciju od kojih su najvažniji: plan za drugu liniju metroa i područje unutrašnjeg magistralnog prstena na Zvezdari, plan detaljne regulacije za blok 51 na Bežaniskoj kosi, stambeni kompleks uz Crnotravsku ulicu na Voždovcu, pešačko-biciklistički most između bloka 70a i Ade.

Uprkos predlozima naših odbornika i odbornica za poboljšanje javnog prevoza, na ovoj sednici donete su nove represivne mere kako bi se povećala naplata prevoza, bez predloga da se javni prevoz unapredi. Raskinut je ugovor sa „BusPlusom“ u domenu naplate kontrole karata, a kontrolori prelaze u novoosnovano preduzeće koje planira da zaposli 600 kontrolora.

Doneta je odluka o uvođenju beogradske kartice, projekat koji će presipati javna sredstva u privatne džepove, jer će grad sklapati ugovore sa privatnim kompanijama kako bi obezbedio građanima povoljnije usluge, ali će izdaci grada biti veći od samih vrednosti usluga.
Imenovani su programi poslovanja, osnivačkih akata ili statuta: JKP Infostan, ZOO Vrt, Gradska čistoća, Prvog Prigradskog pozorišta u Lazarevcu, JKP Pogrebne usluge, JP Ada Ciganlija, JP Sava centar, JKP Beogradvode.

Ove stalne promene strateških dokumenata nam govore da su nam javna preduzeća taoci partijskog zapošljavanja, nestručnog vođenja što ima za posledicu njihovo stalno urušavanje i lošu uslugu za građane.
Zbog nagomilanih dugova javnog komunalnog preduzeća iz Lazarevca, koje godinama nije plaćalo doprinose i poreze radnicima, grad Beogradje stavio pod hipoteku parcele Bara Revi.

Materijale za osmu sednicu Skupštine grada Beograda možete videti OVDE.