Izveštaj sa sedme sednice Skupštine grada Beograda

Dnevni red sedme sednice Skupštine grada Beograda sadržao je 47 tačaka i preko 6000 stranica materijala. Najvažnija tačka dnevnog reda bila je usvajanje budžeta grada za 2023. godinu. Predložen je do sada najveći budžet grada, ali u njemu nema rešenja za problem narastujućih cena stanarina, niti pristupa rešavanju zagađenja vazduha, niti ima plan za bolji javni prevoz, što su goreći problemi našeg grada. Zato odbornici i odbornice koalicije „Moramo“ na ovoj sednici predložili:

  1. Veći budžet kroz dodatne naknade za građevinske investitore, kladionice, kockarnice i poreze na nekretnine u kojima niko ne živi

  2. Društveno odgovornu stanogradnju i kontrolu maksimalne visine kirije

  3. Jeftiniji i efikasniji saobraćaj kroz forsiranje šinskog saobraćaja i ulaganje u javni prevoz

  4. Zaštitu zelenih površina i zaustavljanje investitorskog urbanizma

  5. Opsežne mere za energetsku efikasnost i zamenu individualnih ložišta kako bi poboljšali kvalitet vazduha

  6. Ukidanje projekta Gondole

Za važne oblasti planirani su milimalni rashodi, kao što su 0,58% za projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije i 4,27% za projekte zaštite životne sredine.

Pored novog budžeta raspravljaće se o programima poslovanja svih javno komunalnih preduzeća u Beogradu. Nisu planirana unapređenja javnog prevoza, nema ni nabavke tramvaja, trolejbusa, niti kompozicija za BG voz, nema projekata koji će doprineti ozbiljnijem smanjenju zagađenja vazduha, niti ozbiljnijeg rada na unapređenju zelenih površina.

Materijale za sedmu sednicu Skupštine grada Beograda možete videti OVDE.