Izveštaj sa šeste sednice 29.11.2022.

Početkom novembra 2022. godine više opozicionih odborničkih grupa, a po inicijativi odborničke grupe „Moramo“ iniciralo je vanrednu, šestu sednicu Skupštine grada Beograda.

Pored smene gradonačelnika zahtevalo se rešenje za stambenu krizu sa narastajućim cenama stanova, umanjenje cene centralnog grejanja, kao i rešenje za problem sa ogromnim zagađenjem vazduha.

Odbornici i obrornice reagovali su na rast cena u Beogradu za izdavanje i kupovinu stanova. Pitali su vladajuću koaliciju za koga se grade novi stanovi ukoliko su oni nepriuštivi za prosečne stanovnike Beograda. Odbornička grupa je predložila i novi zakon o stanovanju i set mera za priuštivo stanovanje koji će omogućiti dugoročnu sigurnost onima koji izdaju stanove, kao i dostupnost onima koji iznajmljuju.

Građani Beograda trpe ogromne posledice zbog zatrovanog vazduha koji izaziva bolest pluća, srca, moždani udar, sterilitet, kao i brojne druge probleme. Troškovi lečenja obolelih mere se milijardama evra, a svake godine oko deset hiljada ljudi u Srbiji umre od posledica zagađenja vazduha.

Vlast nema nikakav plan ili strategiju da se izbori sa energetskom krizom. Građani imaju pravo na nadoknadu za dane koje nisu imali centralno grejanje. Građanima i građankama moramo dati finsnijsku podršku kako bi podigli energetsku efikasnost stanova i drugih objekata, unapredili individualna ložišta za korišćenje ekološki prihvatljivih energenata, ali i prešli na obnovljive izvore energije.

Zbog svega navedenog, odbornička grupa „Moramo“ na ovoj sednici zahtevala je:

  1. Oštro kažnjavanje svih zagađivača

  2. Uvođenje javno finansiranog opsežnog programa energetske efikasnosti stambenog fonda u gradu

  3. Subvencije za građane za prelazak na efikasnije i održivije izvore grejanja i postepeno gašenje individualnih ložošta

  4. Širenje mreže centralnog grejanja

  5. Umanjenje cene centralnog grejanja koje nije isporučeno

  6. Hitno i veliko ulaganje u društveno odgovorno stanovanje i izgradnju 100.000 stanova i vlasništvu grada

  7. Uvođenje kontrolisane cene zakupa stanova, uz maksimalni iznos zakupa koji bi zavisio od prosečne plate, lokacije, energetske efikasnosti i stanja nekretnine koja se izdaje

  8. Oslobađanje građana i građanka od plaćanja poreza na porodični dom.

Materijale za šestu sednicu Skupštine grada Beograda možetevideti OVDE.