Simović o danima porodice: “Maši se suština, a ne znamo ni cenu”

Gradska odbornica iz redova “Ne davimo Beograd” Natalija Simović kritikovala je u Novom danu manifestaciju “Dani porodice”. “Porodica je forma u kojoj se učimo ljubavi i solidarnosti. Isticanje ovakvog festivala, na temelju diskriminacije drugih nije ono što je prava vrednost porodice. Možemo uraditi mnogo bolje mere podrške. Ovako se samo produbljuju podele i nasilje”, ocenila je Simović.

.

24. juna 2023. godine počinje novoosmišljena manifestacija – Beogradski dani porodice. Zbog toga će biti zatvoren uži centar Beograda. Od Terazija do Kalemegdana će sve biti blokirano za saobraćaj, a taj prostor će biti podeljen u tematske zone.

„Potrudili smo se da program bude zanimljiv svima, od majki sa bebama do starijih sugrađana. Imaćemo zonu sporta, zonu zdravlja, turizma, zonu folklora, koncertnu zonu, zonu različitih predstava, zone video-igara. Biće to jedan lep urbani, kulturni vašar u centru grada“, rekao je prilikom predstvaljanja gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Simović ne deli isto mišljenje sa gradonačelnikom.

„Ono što je zanimljivo je da je ova manifestacija isplanirana još za vreme ‘Europrajda, i gradonačelnik je ovu manifestaciju najavljivao kao neku vrstu organizacije koja će biti kontra Europrajda, odnosno manifestacija koja će se baviti tradicionalnim vrednostima. A to je suštinski odluka koja je na temelju diskriminacije LGBT zajednice. Što se tiče troškova, njih ćemo videti koliki su tek kada vidimo završni račun“, kazala je Simović.

Smatra da nije bilo potrebno organizovanje manifestacije ovakvog tipa.

„Postoji niz drugih mera koje je „Ne davimo Beograd“ predlagao, a koje mogu suštinski da pomognu porodicama. Mena razloga za slavlje, kada svi teško živimo“, istakla je ona.

Ona je ponovila predlog da bi se pomoglo porodicama, da se svakom detetu omogući boravak u državnom vrtiću.

„Potrebno je da zbog skorašnjih dešavanja obezbedimo socio-zdravstvene usluge koje bi pomogle očuvanju duševnog zdravlja dece i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Umesto toga imao dva dana slavlja i obustavljanje saobraćaja u centru beograda. U redu je da ne bude automobila, ali suštisnki ova manifestacija to neće popraviti“, rekla je Simović.

Preuzeto sa N1, 23.06.2023.