Građani i građanke podneli inicijativu protiv gradnje na Paliluli

Građani i građanke sa Palilule, okupljeni oko pokreta Ne davimo Beograd na ovoj opštini, danas su predali više od 5oo potpisa protiv Plana detaljne regulacije za Višnjičku banju. Rasprava o usvajanju ovog plana održaće se na 10. sednici Skupštine grada Beograda 20.06.2023. Naše odbornike i odbornice, koji će se boriti protiv još jednog plana koji nije u interesu građana i građanki Beograda, možete pratiti uživo na Studiu B sa početkom u 10h. 

.

Luka Petrović, koordinator lokalnog odbora Ne davimo Beograd, danas je predao zahtev predsedniku Skupštine grada Beograda. Saopštenje ovog odbora prenosimo u celosti:

Danas smo predali predsedniku Skupštine grada Beograda Nikoli Nikodijeviću 570 potpisa građana protiv Plana detaljne regulacije (PDR) za Višnjicu i Višnjičku banju, s ciljem da sprečimo izgradnju novog stambenog kompleksa koji bi dodatno opteretio već preopterećenu infrastrukturu ovog dela Palilule. Zeleno-levi front (ZLF) Palilula smatra da je plan za Višnjičku banju štetan jer bi dodatno usložnio postojeći problem saobraćajnih gužvi na Slanačkom putu i funkcionisanje već preopterćene linije broj 35.

Planom je predviđena izgradnja stanova za dodatnih 5.700 stanovnika dok postojeća infrastruktura, ne samo saobraćajna, već i sistema vodovoda i kanalizacije i daljinskog grejanja, jedva da zadovoljava i postojeću novogradnju u Višnjičkoj banji, gde planirane i neplanirane zgrade niču kao pečurke posle kiše. Novim planom predviđena je izgradnja stanova i trgovina, s jedinim ciljem – da se ostvari profit investitora.

Za to vreme, stanovnicima Višnjičke banje i Visnjice nedostaju vrtići, a u postojećim školama nema dovoljno mesta za svu decu, pa su mnogi roditelji prinuđeni da ih vode u obrazovne ustanove u drugim delovima grada.

Posebno loša strana plana je to što je izgradnja novih stanova predviđena u blizini klizišta, što dovodi u pitanje ne samo bezbednost novih, nego i već postojećih zgrada na ovom prostoru.

Odbornici Ne davimo Beograd će na sednici Skupštine grada izneti sve primedbe i preneti nezadovoljstvo građana Palilule planom izgradnje novih stambenih blokova. Na sednici ćemo zastupati interese građana Višnjičke banje, ali i cele Palilule, jer se saobraćajni problemi u ovom delu grada odražavaju i na stanovnike Karaburme, Koteža, Borče i drugih naselja naše opštine.

Zeleno-levi front će nastaviti da se bori za odgovornu gradnju i dostojanstveno stanovanje koje, osim krova nad glavom, podrazumeva i dovoljan broj mesta u vrtićima i školama, plansko uređenje parkova i zelenih površina, očuvanje prirode i izgradnju infrastrukture koja može da podrži povećan broj stanovnika.

Grad Beograd je dosad pokazao da nema sluha za zahteve građana jer Komisija za planove nije usvojila nijednu od više od stotinu podnetih primedbi građana krajem prošle godine.

Umesto urbanističkog haosa koji pogoduje samo investitorima koji love u mutnom, građani Palilule i Beograda zaslužuju vlast koja će konačno rešiti problem kišne kanalizacije i gužvi u Višnjičkoj ulici, rešiti zagađenje Dunavca i Ade Huje, te obezbediti dostojanstven život svim Beograđanima s dovoljnim brojem škola, parkova i zajedničkih površina za odmor i razonodu.

Palilulski odbor ZLF već je reagovao zbog načina na koji gradske vlasti sprovode rekonstrukciju Višnjičke ulice, koja je uprkos milionskim ulaganjima ponovo poplavljena, dok se na linije 32 i 35 ponekad čeka i po pola sata.

Građani Palilule i drugih beogradskih opština će na proleće imati priliku da vlasti Srpske napredne stranke pokažu da nisu zadovoljni načinom na koji se vodi Beograd i da na predstojećim lokalnim izborima, glasom za Zeleno-levi front, pokažu da žele vlast koja će raditi u korist svih Beograđana i Beograđanki.